| 3D printing

Het was ergens in 2012. Ik had een nieuw idee voor een product en was aan het brainstormen met mijn broer hoe ik het kon produceren. ‘Waarom probeer je het niet met een 3D printer?’ stelde hij voor. Tja, 3D printing, daar had ik wel eens van gehoord maar wat je er precies mee kon wist ik niet.

‘Denk je echt dat dat mogelijk is? Ik wil het in keramiek uitvoeren,’ zei ik. ‘Ja, dat kan. Ik gebruik een 3D printer voor mijn prototypes en voer deze eigenlijk alleen in plastic uit, maar keramiek kan zeker ook’, antwoordde mijn broer.

Sindsdien heb ik mij onafgebroken verdiept in de wereld van 3D. De mogelijkheden zijn enorm. Vandaag de dag kun je 3D printen met full-colour zandsteen, nikkel, koper, roestvrijstaal, zilver, goud, en vele andere zeer uiteenlopende materialen. En dan heb ik het nog niet eens over het printen van organen, bijvoorbeeld een stuk huid of een nieuwe lever. Op dit moment zijn de organen nog niet bruikbaar, maar dat is een kwestie van tijd. Stel je eens voor welke impact dat heeft op de gezondheidszorg. Net als de nieuwe schedel die dit voorjaar is getransplanteerd bij een jonge Nederlandse vrouw. Dat is nu al geen sciencefiction meer.

Ik denk regelmatig na over de impact van al deze ontwikkelingen voor mens en maatschappij. Afgezien van het feit dat we nog beter in staat zijn mensen levens te redden en we minder voorraden hoeven aan te houden van artikelen omdat ze met één druk op de knop uit de printer kunnen rollen, komen er ook morele vraagstukken aan de orde. Over het printen van wapens of het printen van vlees. Wat kan en mag wel en wat niet? En hoewel sommige ideeën voor mij beyond ‘dream big’ zijn – denk aan de 3D printers die ze mee willen sturen met de Mars expeditie  om bijvoorbeeld pizza’s te printen – ben ik er van overtuigd dat 3D printen de wereld gaat veranderen. Ik vind deze ontwikkelingen zo inspirerend dat ik besloten heb om mij volledig te richten op het tot leven brengen van mijn ideeën in de 3D wereld.

Ondanks de geweldige ontwikkelingen heb ik ondertussen wel ontdekt dat deze wereld van 3D printen niet alleen maar mooie dingen en futuristische concepten voortbrengt. Frustratie ligt op de loer. Niet elk ontwerp komt zomaar goed uit de printer. Er komt veel ‘trial and error’ bij kijken, met soms onbevredigende resultaten. Het is een leerproces: hoe meer kennis je opdoet, hoe makkelijker je uiteindelijk tot het goede resultaat komt. Het blijft bijzonder om je eigen product, zonder kostbare aanloopkosten en productieprocessen, in je handen te houden.

Dutchict 3D Printing Community
Dutchict heeft mij gevraagd deel te nemen aan hun 3D Printing Community, waar ik met plezier ‘ja’ op heb gezegd. Enerzijds omdat ik graag mijn ervaringen deel met anderen, anderzijds omdat ik enorm benieuwd ben welke mogelijkheden de markt ziet voor 3D printing. Het gesprek met mijn broer heeft aardig wat los gemaakt. Ik ben inmiddels overtuigd dat 3D printing geen hype meer is, maar ik zie nog veel vraagtekens en om mij heen. En dat maakt mij nieuwsgierig.