| 3D printing

Eind 2014 zijn we vol enthousiasme gestart met de 3D community van Dutchict. Met deelnemers uit de Automotive industrie, Reclamewereld, Architectuur, Watermanagement, Land- en Tuinbouw en ICT is er een mooie ‘brede’ groep ontstaan.

In mijn eerste blog voor de community sprak ik o.a. over de onbegrensde mogelijkheden en mogelijke ethische discussies die gevoerd (gaan) worden. Na de aftrap waren alle deelnemers het er wel over eens: ‘3D printing gaat de wereld veranderen en het is goed om nu te onderzoeken wat het voor je eigen organisatie voor impact gaat hebben’. Als je 3D printing aan den lijve ondervind beginnen de mogelijkheden en uitdagingen zich te ontvouwen, word je bekend met de materie en ben je langzaam maar zeker in staat om in te schatten hoe 3D printing jouw organisatie kan aanvullen of juist bedreigen. Want één ding werd de deelnemers wel duidelijk: ‘er kan nu al zoveel meer met 3D printing als dat we vooraf dachten’. En de ontwikkelingen gaan nu al in hoog tempo en dat tempo zal alleen maar toenemen. Daar waar nieuwe bedrijven gaan ontstaan zullen andere bedrijven plaatsmaken omdat ze niet tijdig gereageerd hebben op de ‘nieuwe’ bedreiging. Tijd voor actie dus…

Na afloop van de 1e ronde tafel sessie zijn de deelnemers nieuwsgierig aan de slag gegaan met de Duplicator 4 die ze mee naar huis kregen. De duplicator 4 is een 3D printer (type FDM) die je tegenwoordig tegen komt in de betere computerwinkel. Aan de achterzijde zit een rol plastic draad (filament) en de geprinte objecten kenmerken zich door een licht zichtbare opbouw van ‘laagjes’ plastic en veelal een unikleur. Een wat recentere ontwikkeling zijn printers die 2 kleuren kunnen printen en zo ook onze Duplicator 4. Een 2 koppige printer waar je dus twee kleuren prints mee kunt maken of water oplosbaar ‘support’ materiaal laat mee printen zodat er complexere ontwerpen geprint kunnen worden. Een mooie basis om lekker mee te gaan stoeien …

Adem in, adem uit
Via het 3D community platform van Dutchict kunnen de deelnemers ervaringen uitwisselen en kun opgedane kennis delen. Ik kan u bij deze melden dat de eerste ervaringen op zijn zachts gezegd niet soepel verliepen. Maar ja, als je net begint met 3D printen dan verwacht je niet dat er nog zoveel afhankelijkheden zijn om een goede print te maken. Want voor een goed resultaat zijn veel zaken belangrijk, maar een paar van de belangrijkste zijn toch wel:

  1. het bouw platform moet goed worden afgesteld
  2. de keuze van ondergrond op de bouwplaat moet afgestemd zijn met het materiaal waarmee geprint wordt.

Naast deze zijn er nog veel meer zaken van belang maar met deze twee kun je het als ‘newbe’ druk genoeg hebben. Adviezen gaan heen en weer over het forum, maar wat voor de een werkbare oplossing is, blijkt voor een ander niet zo te zijn. Waar je met de 2D printers zonder probleem een kladje, normale of optimale kwaliteit uitprint blijkt dat bij de 3D variant nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Duidelijk is dat 3D printen dus niet voor de gemakzuchtigen onder ons is. Gelukkig bestaat de deelnemende groep uit volhouders die zich niet laten tegenhouden door een warboel van mislukte prints en frustratie. En dus hebben we na een paar weken al mooie ontwerpen en prints voorbij zien komen. En daarmee is de eerste hobbel voor de deelnemers genomen en kunnen we langzaam onze horizon gaan verbreden.

Vooroplopen
Early adopters lopen graag achter nieuwe ontwikkelingen aan. Wetende dat ze daarbij te maken krijgen met producten die nog niet uit ontwikkeld zijn. 3D printen is daarin, zoals de deelnemers ervaren, niet anders. Maar door het samen te ontdekken maakt het de adoptie wel eenvoudiger en maakt het de interne discussies op de werkvloer transparanter. Je weet nu tenslotte waar je het over hebt. En dat is precies waar het bij deze community om gaat: het (h)erkennen van de kansen, mogelijkheden en bedreigingen van 3D printen voor jouw bedrijf.