| 3D printing

Dutchict start eind 2014 met een kennisplatform voor bedrijven waarin gezamenlijk onderzocht wordt welke kansen 3D printen biedt voor hun branche. Barry Schulte is als 3D printing specialist uitgenodigd als voorzitter deel te nemen aan het platform. Speciaal voor de lancering interviewen we Barry.

Wat betekent 3D printing voor jou?
3D printing betekent voor mij vrijheid van productie. Als ontwerper was je vaak afhankelijk van ‘derden’ die wel of geen heil zien in jouw product. 3D printen geeft ontwerpers de mogelijkheid eigen producent te worden. Ofwel met eigen printers of met printercapaciteit die je elders inhuurt.

Is 3D printing net zo’n grote verandering als computers en internet?
Nu nog niet. Computers hebben al een verandering teweeg gebracht die vele malen groter is dan 3D printing tot nu toe. Computers en internet hebben het werkterrein van de mens flink veranderd. De maatschappelijke impact daarvan is zichtbaar op veel terreinen. Informatie delen is nog nooit zo makkelijk geweest. Denk aan social media, wikipedia, crowdfunding maar ook de Arabische lente. Allemaal ontwikkelingen in gang gezet door het bestaan van de computer en internet. Zonder computers zou het internet en 3D printing niet bestaan. Dus in die zin is de verandering wellicht minder groot. Maar toch zal de impact van 3D printing op termijn enorm zijn. Het gaat niet alleen de industrie, maar ook de zorgsector de komende decennia revolutionair veranderen. Produceren wat je nodig hebt wanneer je het nodig hebt. Of het nou een bumper voor je auto is of een nieuwe nier… ‘u vraagt, wij printen’.

Hoe ver is het 3D printen nu ?
3D printing heeft vooral de laatste decennia al een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Maar terwijl het in de huidige vorm eigenlijk al sinds de jaren 80 staat staan we nog steeds in de kinderschoenen. De acceptatie in de industrie gaat enorm hard op het moment. Zeg maar gerust ‘stormachtig’. Als je de ontwikkelingen probeert bij te houden begint het zo af en toe flink te duizelen. Daarbij wel opgemerkt dat veel ontwikkelingen in de onderzoeksfase zitten. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat ze iets willen/kunnen/moeten met 3D printen maar weten nog niet precies wat. Ze gaan op onderzoek uit, en proberen dingen uit. Dat gaat soms op grote schaal (denk bijvoorbeeld aan autofabrikanten) maar biedt ook veel ruimte en mogelijkheden voor start-ups. De 3D printing markt stond de afgelopen decennia voor rapid-prototyping maar verschuift nu in rap tempo naar productie. De kwaliteit van sommige printers is dermate goed geworden dat je er productiemodellen mee kunt maken. Nu is dat alleen nog interessant voor kleinere oplages omdat klassieke fabricage het nog wint op kostprijs.

Wat is de grootste verandering doormiddel van 3D printen tot nu toe?
De grootste ontwikkeling moet in mijn ogen nog komen, maar tot nu toe is de grootste verandering denk ik merkbaar in de industrie.
Steeds meer producten die je tegenwoordig koopt zijn eerst als prototype geprint. Productieprocessen worden daardoor flink ingekort. Daarnaast biedt het ontwerpers veel meer ruimte om te experimenteren en worden producten hierdoor vaak mooier en slimmer (hoewel je daar ook over kunt twisten).

Wat is de grootste verandering die eraan zit te komen?
Een belangrijke ontwikkeling zal zijn dat 3D printers in staat zijn te ‘produceren’ en op kostprijs te concurreren met klassieke fabricage. Ik verwacht overigens wel dat dit nog decennia gaat duren want met de huidige technieken gaan we dit mijns inziens niet realiseren. Er zal dus verder gezocht worden naar nieuwe technieken.

Waar staat 3D printing over 5 jaar?
Over 5 jaar heeft elk huishouden wel iets in huis dat ge-3D print is maar 3D printers zullen nog steeds niet massaal in de huiskamer staan. Daar is het toepassingsgebied dan nog te beperkt voor. Er zijn naast de grote online 3D printshops wel meer lokale printershops waar je je eigen design of aangepast design laat printen in een materiaal naar keuze. Daarnaast staan we denk ik aan de vooravond van een eerste shake down bij de start-ups van nu. De blauwdruk voor 3D printing is nu nog niet duidelijk voor veel bedrijven maar de roadmaps zijn tegen die tijd wel duidelijk uitgezet. De komende 5 jaar zal er nog veel voortgeborduurd zijn op de huidige technieken die verfijnd zullen worden. Wel verwacht ik op korte termijn een grote ontwikkeling in het bioprinten. Bruikbaar huidweefsel, nieren, lever of ander levend materiaal zal worden ingezet. Nog niet op grote schaal, maar ze zijn over 5 jaar denk ik wel klaar voor de grote sprong.  Een andere interessante gedachte vind ik vooral dat wij nu nog niet weten of kunnen voorspellen wat het eindstation van 3D printen is. Ons brein kan het nog niet overzien… Evolutie in volle gang.

Wat wil je zelf bereiken en maken met 3D printing?
Voor mij betekent 3D printing productie- en design vrijheid. Ik bepaal zelf wat ik maak en niemand die mijn daar in kan belemmeren. Geen torenhoge ontwikkelingskosten, geen ellenlange doorlooptijden. Vandaag het idee, morgen tekenen, overmorgen printen en binnen een week kun je jouw product op het internet te koop aanbieden aan de hele wereld.

Wat is het meest bizarre dat tot nu toe is geprint?
In Japan kun je tegenwoordig bij de pretecho een 3D scan laten maken van de foetus en laten printen in 3D. Niet iets waar ik nou snel aan denk bij 3D printen, maar kan me wel voorstellen dat sommige papa’s en mama’s het geweldig vinden.

Wat zouden wij op het gebied van 3D printing goed in de gaten moeten houden?
Ik zou zeker kijken welke bedrijven toonaangevend zijn in je eigen branche en volgen wat zij doen met 3D printing. Daarnaast een aantal nieuwsbronnen (bijvoorbeeld 3dprintingindustry.com en 3ders.org) selecteren die de ontwikkelingen op de voet bijhouden. Inspiratie komt vaak uit onverwachte hoek. Bepaal voor jezelf in ieder geval welke concurrentie/bedreiging en kansen 3D printing voor je eigen bedrijfstak biedt. Niet alleen nu maar vooral over 5 of 10 jaar. Dan kun je dan altijd nog bepalen wat je met die informatie doet. Ik zie geen reden om er mee te wachten.